Kuningasmatka, osa 2: Valmistautuminen

Tässä on Kankaanpään Kuninkaanlähteelle suuntautuvan maastopyöräretken julkaisusarjan toinen osa.

Valmistautuminen niin reissuun, retkeen, kisaan kuin massatapahtumaankin on erittäin tärkeää mukavan kokemuksen saamiseksi. Hyvä valmistautuminen myös lisää turvallisuutta tehoreservin ja lisääntyneen kestävyyskunnon kautta. Aina, kun ajetaan suorituskyvyn rajoilla kasvaa tapaturman riski suureksi. Vielä suuremman uhkan tämä luo, jos ollaan kaukana avusta.

Fyysinen kunto

Itselläni on kohtalainen fyysinen kunto johtuen aikaisemmasta kilpaurheilutaustastani sekä jo lähes 10 vuotta kestäneestä maastopyöräilyharrastuksesta. En kuitenkaan ole missään nimessä enää ns. piikkikunnossa, sillä viimeiset kolme vuotta on tullut kuntoiltua enemmän fiilispohjalta, joka kuitenkin on tärkeää psyykkisen kunnon kannalta. Oman fyysisen kunnon realistinen arviointi auttaa myös sopivien päivämatkojen suunnittelussa. Olenkin viimeisen kuukauden aikana pyrkinyt syventämään omaa tietämystäni oman fyysisen suorituskyvyn rajoista sekä taloudellisesta toiminta-alueesta. Samalla olen pyrkinyt hieman nostamaan treenimääriäni, jotta saan elimistöni käyttämään tehokkaammin rasvoja energianlähteenä, sekä löytämään sopivan rasitustason, jolla tämän ns. Diesel-vaihteen saan silmään mahdollisimman aikaisin. Näin pystyn säästelemään hiilihydraattivarastojani reissun kiperimpiin paikkoihin ja mahdollisesti aloittamaan paluumatkan hieman paremmin palautuneena.

Psyykkinen kunto

Pitkillä matkoilla ei pärjää pelkästään hyvällä fyysisellä kunnolla, vaan pitää olla myös psyykkisesti tasapainossa. Yli 3 tunnin suorituksissa suurin vastustajasi ei kokemuksieni mukaan ole riittävä fyysinen kunto tai kilpakumppani, vaan oma korvien väli. Hyvä vireystaso ennaltaehkäisee tapaturmia, sekä toimii hyvänä merkkinä onnistuneesta valmistautumisesta. Ensimmäinen merkki energiavajeesta on yleensä porukan hiljeneminen. Tällöin on tärkää kuitenkin olla omien ajatuksiensa kanssa sinut, sillä useamman tunnin kestoisilla jotoksilla ehtii miettimään vaikka maailmanlopun niin halutessaan. Tärkeämpää on kuitenkin pyrkiä ohjaamaan ajatuksiaan aktiivisesti etenemiseen ja oman kehon kuunteluun.

Pohdiskelee,
Pää-kokki Vesku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.